Стажування у Відні

Група викладачів Бердянського державного педагогічного університету в жовтні 2014 р. пройшла стажування в університеті Відня (Unviersität Wien). До групи увійшли і співробітники науково-дослідного інституту Історичної урбаністики Вікторія Константінова та Ігор Лиман.
Цікаво, що університет Відня вважається найбільшим німецькомовним університетом, нараховуючи більше 90 тисяч студентів. Наступного, 2015 року цей навчальний заклад відзначатиме своє 650-річчя. Свого часу в університеті Відня працювали славнозвісні Зігмунд Фрейд, Карл Поппер, Крістіан Доплер, ціла плеяда Нобелевських лауреатів.

В рамках стажування відбулась низка воркшопів: «Навчальні плани для роботи з гетерогенними групами й організаціями», «Інтеркультурна освіта і виховання», «Основи міжкультурної комунікації», «Основи соціальної взаємодії між культурами, релігіями та мовами». Модераторами тут виступали професори Анке Вегнер та Ева Веттер.

Для бердянських дослідників була надана можливість працювати у чисельних бібліотеках університету Відня, включно з бібліотекою славістики.

Бердянці змогли попрацювати в царинах, що найбільше відповідають їхнім адміністративним та науковим зацікавленням. Скажімо, координатор міжнародної діяльності БДПУ професор Ігор Лиман мав зустріч із представницею інтернаціонального офісу університету Відня доктором Тетяною Анталовскі, під час якої були обговорені можливі напрямки співпраці двох вишів. Бердянські історики, які свого часу опублікували п’ятитомник «Матеріали з історії Бердянського державного педагогічного університету», ознайомились з архівом університету Відня, де відклались документи за всю тривалу історію цього навчального закладу.

По завершенню стажування бердянські науковці одержали відповідні сертифікати.