Проект «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті» (Чехія)

1VN

Впродовж 2017-2018 років Бердянський державний педагогічний університет брав участь у проекті «Прогресивне управління університетом», базою якого став Університет імені Масарика (Брно, Чехія) (http://ri-urbanhistory.org.ua/home/9-news/568-brno-proekt-progresivne-upravlinnya-universitetom ; https://www.em.muni.cz/udalosti/10396-akademici-pomahaji-ukrajine ).

Як розгортання тієї співпраці навесні цього року Бердянський державний педагогічний університет був відібраний для участі в проекті «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті», який реалізується у період з травня 2019 року до грудня 2021 року. Проект реалізує Університет імені Масарика за підтримки Чеської агенції розвитку.

Проект «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті» спрямований на посилення можливостей працівників середнього менеджменту та викладачів українських університетів, що готують майбутніх вчителів.

Загалом до проекту увійшли 20 українських університетів, які, згідно з формулюванням грантової заявки, «відіграють важливу роль у розвитку української освіти на регіональному та загальнодержавному рівні».

Теми, навколо яких організується реалізація проекту:

- підготовка педагога у ХХІ столітті;

- підтримка молодих науковців в університетах, особливо у сфері науки і досліджень, та підвищення їхньої академічної мобільності;

- внутрішня оцінка вищих навчальних закладів;

- інтернаціоналізація університетів та підготовка і участь у міжнародних проектах;

- актуальні інтереси учасників проекту.

17-23 листопада 2019 р. в Університет імені Масарика відбулась перша зустріч цього проекту. Поміж інших, були прочитані лекції «Актуальні теми в університетському середовищі у контексті індикаторів якості освіти», «Інтернаціоналізація як найбільший виклик для університетів», «Зміни у школі у ХХІ столітті», «Дослідження у школі, дослідницькі проекти, які спрямовані на інклюзію в школі, створення та реалізація», «Технології в освіті та педагогічній діяльності», «Мобільність студентів, проекти «Erasmus+ K3»», «Метод дорадчого кола: виклики та перепони в роботі викладача університету в Україні», «Стратегічне планування та головні виклики для педагогічних факультетів в Чехії», «Як навчити вчителя?...», «Проектна діяльність як частина навчання педагогів». Лектори – Ленка Гулова, Радім Шіп, Деніса Денглерова, Маркета Седлакова, Їржі Нємец, Мартіна Куровскі, Міхал Черни, Зденєк Янік, Франтішек Трапл.

Крім того, представники 20 українських університетів взяли участь у конференції «Енвайронментальні виміри педагогічних професій». Відбулась зустріч із експерткою із Лісабонського університету (Португалія) Евою Марією Мірандою Перес. Від БДПУ в цих заходах брала участь директор НДІ Історичної урбаністики професор Вікторія Константінова.

У 2020 році передбачається конференція докторантів (аспірантів), у якій візьмуть участь представники як України, так і Чехії. Конференція включатиме також освітню програму, спрямовану на знайомство з можливостями для молодих науковців.

Крім того, буде оголошено конкурс міжнародних докторантських (аспірантських) мініпроектів, які у рамках проекту «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті» можуть отримати мінігрант для публікації спільної статті.

Протягом проекту в Україні відбудеться два круглі столи щодо результатів проекту.

2VN

3VN

4VN

5VN

6VN

7VN